Новите начини за запознанства (част 1)

Публикувано в Новите начини за запознанства | 12 коментари

Сайтове за запознанстваРешихме да направим няколко статии за другите съвременни начини за запознанства и общуване освен Speed Dating събитията. Ние смятаме, че няма най-добър – те просто са различни. Ще започнем от най-разпространения – сайтовете за запознанства.
 
Видове: Сайтовете за запознанства в България могат най-общо да бъдат разделени на 3 групи: 1. Сайтове, в които членуват предимно лица под 18 години; 2. Сайтове за запознанства, в които има критична маса от потребители над 18 години; 3. Сайтове за интимни запознанства. В тази статия ще се съсредоточим върху втория тип сайтове.
 
Зараждане и развитие: В България сайтовете за запознанства възникват в първите години от новото хилядолетие. Въпреки че в началото на тях се гледа с особено недоверие, те успяват да завоюват своето място в българския интернет. Най-бурното развитие на сайтовете за запознанства се наблюдава между 2004 и 2008 година. В този период те стават хит сред тийнейджърите и започват да „никнат като гъби”. По-късно повечето от тогава нароилите се услуги спират да съществуват. В последните години развитието на Facebook се отразява отрицателно на трафика на този вид сайтове, но те продължават да са едни от най-посещаваните.
 
Приходи и бизнес модел: Когато възникват, сайтовете за запознанства са безплатни за потребителите и се издържат изцяло от реклама. В последствие най-популярните от тях въвеждат такса за достъп до определени функционалности на сайта. С течение на времето приходите от потребителите изместват по значимост приходите от реклама и в момента са основното приходно перо на този вид портали. Като резултат все повече функционалности са недостъпни за „неплащащите потребители”. Тези тенденции се наблюдават не само у нас, но и при идентичните сайтове на чужди пазари.
 
В периода 2005-2009 година хит при сайтовете за запознанства, в които преобладаващите потребители са тийнейджъри, бе изпращането на SMS-и по различни причини: за да се показва по-напред профилът ти, за да подариш на някой виртуален подарък или за да му дадеш по-висока оценка при класации.
 
Плюсове:

 • Голямата база данни от хора
 • Липсата на притеснение: Общуването Online е свързано с по-малко стрес от общуването на живо и е предпочитано от по-притеснителните
 • Търсене по конкретни критерии: Възможността да селектираш всички жени с руса коса или всички мъже, които се интересуват от плуване

 
Минуси:

 • Фалшиви профили – Това са случаите, при които хората зад компютъра не са това, за което се представят в профилите си.Различни хора имат различно мнение относно масовостта на това явление. Чували сме разнообразни версии – от 20 до 40% – но не сме срещали официална статистика по въпроса.
 • Време – При навлизането си на пазара сайтовете за запознанства се считаха за начин на търсене на партньор, който спестява много време. С по-голямото им разпространение и появата на фалшивите профили хората стават все по-предпазливи и уговарянето на реални срещи е все по-времеемко.
 • Липса на „реален” контакт

 
Основни играчи на българския пазар: За нас най-сериозните български сайтове за запознанства от втория тип са Elmaz.com, Aha.bg и Romans.bg. Ще ги разгледаме малко по-подробно в следващия ни материал – посещаемост, профили, история.
 
 
 
 
 

снимка: yourdon

12 коментари

 1. tarsia zapoznanstvo

  • Запиши се за подходящо за теб събитие от секция “Събития”

   • защо няма срещи и за хора над 50,че и повече години….?ние не сме ли хора?

    • За съжаление към момента няма достатъчно голям интерес от тази възрастова група.

 2. защо няма такива събития и в бургас?мога да ви предостая моето заведение…. а защо не и в несебър?и там мога да ви предоставя заведение с подобаваща обстановка и музика???

 3. защо този месец няма сабития за хора от 20 на горе , а са смо за 25 нагоре

  • Здравей, преди малко обявихме следващото събитие в твоята възрастова граница – 04.05.2012

 4. Няма подобно сьбитие и вьв Велико Тарново???

  • Не, към момента не организираме събития във Велико Търново.

 5. zdr

 6. Няма ли да има повече събития за хора 20+ ? В последно време обявявате само такива от 25.

  • Последните събития, които организирахме във възрастовата група под 25 години предизвикаха нисък интерес и поради тази причина за летния период сме преустановили организацията на събития за тази възраст. През септември ще обмислим отново ситуацията и ще вземем решение дали да продължим с организацията на събития в тази възрастова граница.

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

SpeedDating3 порасна и се премести на нов сайт - ClubR.bgwww.ClubR.bg